Opnieuw een zilveren medaille voor Gris du Printemps

Dat we met de wijn, gemaakt van souvignier grisdruiven, op de goede weg zitten blijkt wel. Opnieuw won deze wijn (oogstjaar 2013) een zilveren medaille bij de Wijnkeuring van de Lage Landen. Onze mousserende Grenouille kreeg 80 punten en Noya 2012(rood), Antonio 2013 (rosé) en Vert d'Été 2013 (wit) ontvingen een winkeurzegel (allen 79 punten).

Volgend jaar proberen we het nog beter te doen!

Beste witte wijn van de Achterhoek

Heel recentelijk, bij het openen van het Achterhoeks Aspergeseizoen, mochten wij een prachtige oorkonde in ontvangst nemen voor de beste witte (asperge) wijn. De jury stond onder leiding van topsommelier Edwin Raben en de prijs was voor onze Gris du Printemps 2012.

 

 

 

 

 

 

 

Zilver en bronzen medailles bij de wijnkeuring 2013

Vandaag, 23 september 2013, hebben wij vier medailles gewonnen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen. De bekendmaking en uitreiking was op de sfeervolle locatie kasteel Amerongen.

Zilver was er voor Gris du Printemps 2012 een witte wijn van souvignier gris en johanniter. Vert d'Été 2012 (van cabernet blanc en johanniter), Romee (van cabertin) en Noya (pinotin en rondo) wonnen allen een bronzen medaille.

Voor de mousserende wijnen Grenouille (méthode traditionelle) en Antonio Frizzante (secco) kregen wij een winkeurzegel. Al met al een prima score, nu gaan wij proberen het volgend jaar nog beter te doen!

Uitstekende aspergewijn

Op 18 april 2013 was de officiële opening van het Achterhoeks Aspergeseizoen in het sfeervolle hotel Villa Ruimzicht te Doetinchem. Dit jaar met een keuring van Achterhoekse (witte) wijnen. Onder deskundige leiding van topsommelier Edwin Raben, kregen een aantal wijnen een prijs toegekend. Wouke van Scherrenburg werd uitgeroepen tot ambassadeur van het Achterhoeks Aspergegilde.

Wij zijn heel blij met de prijs voor onze wijn Gris du Printemps 2011:

 

Het boek 'Van groene dromen tot rode wijnen'

is vanaf 1 oktober te koop. Uit één van de recensies: aanrader voor zowel liefhebbers als sceptici van Nederlandse wijn(bouw).

In het boek vindt u informatie over onze wijngaard, druivenrassen en onze wijnen, maar vooral ook heel veel over Nederlandse wijnbouw, wijnweetjes etc. De proefnotities zijn van de hand van Harold Hamersma, Edwin Raben zorgde voor mooie gerechten bij de wijnen. Ook over (natuurlijk) duurzaam produceren, wijn maken en uitdagingen in de wijngaard. In de bijlage van het boek vindt u informatie over de geschiedenis van de streek. Iris Boom beschrijft de traditie van de aangeklede tafel. Kortom een veelomvattend Nederlands wijnboek, prachtig vorm gegeven door Gerda Mulder BNO Arnhem!

http://www.onnokleyn.nl/must-have-wijnboek-en-wijn-van-de-slingehorst/

Klik hier voor de recensie van Onno Kleyn, Volkskrant 10 november 2012

Klik hier voor de enthousiaste reactie van Marja van Beek (wijnblog): http://wijn.blog.nl/landen/nederland/2012/11/13/met-de-mannen-van-de-wijn-aan-de-wijn

Verkoopadressen boek en wijnen van Slingehorst:

Het boek 'Van groene dromen tot rode wijnen' is te koop bij

Het boek én onze wijnen zijn verkrijgbaar bij

Onze wijnen vindt u ook bij

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 x zilver bij Nationale Wijnkeuring

16 september was de medailleuitreiking van de Nationale wijnkeuring. Deze vond plaats op de prachtige lokatie van Kasteel Groeneveld in Baarn. Voor deze keuring zijn drie Slingehorstwijnen ingestuurd.

Hadden we de twee voorgaande jaren de eer om een gouden medaille te mogen ontvangen, dit jaar waren twee wijnen goed voor zilver. Het zilver was voor Gris du Printemps (2011) een cuvée met o.a. souvignier griswijn en voor Vert d'Été (2011) een cuvee met o.a. cabernet blancwijn. Daarnaast won Noya (een rode pinotinwijn) een winkeurzegel, wij zijn dik tevreden met dit mooie resultaat.

Slingehorst bij Dieuwertje Blok

Op 27 oktober werd het programma 5op2 uitgezonden, Ton was er te gast. Het item was Nederlandse wijn in het algemeen en de gouden wijnen van 2011 in het bijzonder. Aan tafel zat ook journalist Harold Hamersma, die de Niobe heeft geproefd. Op Twitter schreef hij :

@HaroldHamersma
Harold Hamersma Verrassend goede NL-rode. Slingehorst Niobe. Kan zich meten met goed Loire-rood van Cabernet Franc. Complimenten! http://bit.ly/veVSMN

OPNIEUW GOUD VOOR SLINGEHORST

Bij de Nationale wijnkeuring 2011 hebben wij in Groesbeek opnieuw een gouden medaille mogen ontvangen. Vorig jaar hoorden we bij de eerste gouden winnaars, het succes is geprolongeerd ! GOUD was er nu voor NIOBE, een rode barriquewijn van cabernet cortis en cabertin. Tevens wonnen we 2 bronzen medailles : voor de Marhulzer Es (rondo 2008, barrique) en voor Gris du Printemps 2010 (cuvee met souvignier gris). Blanc de Blancs (2010) en Vert d'Été (2010) kregen een winkeurzegel.

 

Wijnproductie nu met duurzame (zonne)energie

Sinds 15 augustus 2011 kunnen we gebruik maken van zonne-energie voor de duurzame productie van onze wijnen. Op de wijnopslagruimte zijn zonnepanelen aangebracht die genoeg energie op kunnen leveren voor ons eigen gebruik. Zo zijn we weer een stap verder gekomen in ons streven naar duurzame (en biologische) druiventeelt en wijnproductie.  

 

 

 

 

 

Verjus opnieuw in de belangstelling

Zaterdag 19 februari jl. stond er een groot artikel over verjus in het AD. Onze wijngaard staat er daarmee gekleurd op en het heeft ook een flink aantal positieve reacties opgeleverd.

GOUD VOOR SLINGEHORST

Tijdens de Nederlandse wijnkeuring werden voor het eerst gouden medailles uitgereikt. Slingehorst won er 1 voor de rode barriquewijn Romee, gemaakt van cabertindruiven met 18 maanden houtlagering. Voor de witte wijn Gris du Printemps wonnen we een bronzen medaille. Tevens wonnen we nog 3 winkeurzegels voor de witte wijn NoYa, voor Zomerrood en voor Niobe. Wij zijn er erg blij mee en het bevestigt maar weer eens dat er in Nederland hele mooie wijnen worden gemaakt.

OPEN WIJNGAARDDAG OP ZONDAG 26 SEPTEMBER 2010 ZEER GESLAAGD

Op zondag 26 september jl hadden we een zeer geslaagde open dag. Het weer zat erg mee en we hebben vele bezoekers mogen ontvangen. De wijngaard, wijnmakerij en ontvangstruimte werden goed bezocht en de wijnen geproefd. We kregen heel veel positieve reacties en dat geeft heel veel energie voor het volgende seizoen. Bezoekers hartelijk dank voor uw komst !

Proeverij is klaar !

Er  is hard gewerkt om het oude bakhuis te herbouwen en de nieuwbouw in te richten als ontvangstruimte. Maar al zeggen we het zelf : het resultaat mag er zijn. Wij kunnen nu in een sfeervolle ruimte ruim 30 gasten ontvangen voor wijnproeverijen. Ook kleinere gezelschappen zullen zich hier zeker thuis voelen. Het realiseren van de ontvangstruimte is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Gelderland. Vanuit Vitaal Gelderland 2007 en het Plattelands Ontwikkelingsprogramma ontvingen wij een financiële bijdrage.

Zo zag het oude bakhuis eruit :                      en zo is het nu :         

 4 PRIJZEN bij Nederlandse wijnkeuring 2009

Wijngaard Slingehorst heeft dit jaar, met 4 wijnen, voor het eerst meegedaan met de Nederlandse wijnkeuring. Op de prachtige locatie kasteel Groeneveld te Baarn was zondag 20 september jl. de officiële prijsuitreiking. De keuring wordt georganiseerd door het stichting Wijninstituut Nederland volgens de normen van het Office International de la Vigne et du vin (OIV). Voor de witte wijn Zomergroen wonnen wij een zilveren medaille, voor cuvee Melody (wit) een bronzen medaille. Voor de Solaris barrique en de rode cuvee barrique kregen wij het winkeurzegel (aanmoedigingsprijs). Voor ons was dit een zeer positieve verrassing en een enorme opsteker voor de toekomst. Van de ingezonden 166 wijnen wonnen er 8 een zilveren medaille (goud is tot nu toe niet uitgereikt), waarvan dus 1 voor Slingehorst.

Achterhoekse Verjus; primeur van wijngaard Slingehorst

Het product verjus (een alternatief voor azijn) is niet nieuw maar het is nu wel voor het eerst in de Achterhoek gemaakt. Verjus (letterlijk groen sap) werd in de Middeleeuwen al gebruikt in de keuken, raakte in de vergetelheid en is inmiddels opnieuw ontdekt door topkoks. Verjus wordt gemaakt van onrijpe druiven, het is zuur sap, maar veel milder en smaakvoller dan azijn en citroensap.

De onrijpe druiventrossen worden 6-8 weken voor de oogst weggeknipt. Deze opbrengstbeperking doen wij ook, om de kwaliteit van de overige trossen te verbeteren en zo tot een betere wijn te komen. Tot nu toe bleven de afgeknipte trossen als compost in de wijngaard liggen, maar dit jaar hebben we van de (blauwe) druivensoort Cabernet Cortis de onrijpe trossen verzameld. De druiven worden geperst, daarna wordt het sap gefiltreerd. Na pasteuriseren is het sap gebotteld. In de verjus zitten dus geen conserveringsmiddelen, het is een puur biologische product.

 Verjus kan worden gebruikt in sauzen en dressings, voor het marineren van vlees, maar als vervanger van citroensap ook in de cake. Door de milde zuren zorgt het voor een betere wijn-spijs combinatie. U vindt vele recepten op www.weingut-fuchs.de